Now Reading
8 Tekenen Van Beschadigd Haar En Zo Los Je Ze Op

8 Tekenen Van Beschadigd Haar En Zo Los Je Ze Op

We doen bijna dagelijks dingen die ons krullen kunnen verpesten. De één heeft meer geluk dan de andere, maar wanneer heb je nou een bad hair day en wanneer is je haar echt beschadigd? Lees hier 10 tekenen van beschadigd haar en manieren om dit weer te  herstellen.

#1. Het veert niet terug

Gezond haar is elastisch. Als je er zachtjes aan trekt moet het weer terug veren net als een elastiek. Is dit niet het geval dan heeft je haar waarschijnlijk een gebrek aan proteïne en breekt het sneller af. (Lees hier meer over proteïne en hier meer over heat damage)

#2. Het krimpt niet meer

Shrinkage is nou niet bepaald ons favoriete ding, maar shrinkage is een goed teken als je een krullende haartextuur hebt. Als je haar krimpt zoals het altijd doet, weet je dat je haar voldoende vocht heeft. (Lees hier hoe je balans kunt vinden tussen proteïne en hydratatie)

#3. Je haar wordt dunner en breekt af

Het is een goed teken als je haar overal even vol is. We verliezen ongeveer 50-100 haren per dag. Het gaat dan om haren die vanaf de wortel uitvallen. Als je stukjes van je haar ziet liggen heb je last van haarbreuk en is het beschadigd. ( Lees hier 6 redenen waarom je haar blijft afbreken en hier wat het verschil is tussen haaruitval en haarbreuk)

#4. Het raakt snel in de klit

Gezond haar is soepel, gehydrateerd en het moet niet moeilijk zijn om het uit te kammen onder de douche. Iedereen heeft weleens klitten, maar die zijn eenvoudig te voorkomen. Als je haar na het moisturizen en eventueel stretchen continu in de klit raakt, weet je dat je haar is beschadigd.

#5. Het voelt ruw

Ruw haar betekent dat het droog is. Om te testen of je haar beschadigd is laat je een haarlok tussen je wijsvinger en duim glijden. Een broos, droge textuur geeft aan dat de haarschacht is beschadigd en dat het vocht niet goed absorbeert. Herstel je haar door de juiste deep conditioner te kiezen.

#6. Het ziet er futloos en dof uit

In tegenstelling tot steil haar dat licht reflecteert, heeft krullend haar veel minder glans. Dit komt simpelweg door de structuur. Natuurlijk kun je serums en oliën gebruiken om je haar meer glans te geven, maar om te bepalen of je haar een natuurlijk gezonde glans heeft trek je een plukje steil en kijk je of het glanst. Beschadigd haar ziet er futloos en dof uit. Zelfs na een deep conditioner of haarmasker ziet het er nog futloos uit. (Lees hier hoe je droog haar zonder glans en elasticiteit kan herstellen)

#7. Het is poreus

Porositeit beschrijft hoe goed jouw haar vocht kan absorberen en behouden (water, producten, enz). Bij haar met een hoge porositeit zijn de haarschubben vaak blootgesteld aan beschadigende factoren zoals: hitte, chemische behandelingen enz. (Lees hier meer over de porositeit van je haar)

#8. Gespleten haarpunten

Gespeten punten geven aan dat de uiteindes van je haar zijn beschadigd. Dit kan komen door hitte, het schuren tegen je kleding enz. Om het verder splijten van je haar te voorkomen, is het nodig om de gespleten punten af te knippen. Er zijn haarproducten die beloven je gespleten punten te repareren alleen werkt dat helaas niet. Het enige wat je kunt doen is je haar zelf knippen of opzoek gaan naar een kapper. Lees hier meer wat elke kapper moet weten over het knippen van krullend haar.

Is jouw haar gezond?

Scroll To Top