Now Reading
Wat Gebeurt Er Als Je Een Texturizer Of Curl Softner Gebruikt?

Wat Gebeurt Er Als Je Een Texturizer Of Curl Softner Gebruikt?

Er komen wekelijks berichten binnen met de vraag wat er gebeurt als je een texturizer gebruikt. Maakt het je krulpatroon losser zonder het te beschadigen en kun je daarna weer je natuurlijke krulpatroon terug krijgen? Lees hier wat een texturizer precies doet.

Texturizer

Wat is een texturizer?

Een texturizer is een product dat jaren geleden samen met de relaxer erg populair was. Vooral onder mensen met krultype 3 en 4 was dit populair. Het werd gebruikt om het haar “handelbaar” te maken zodat je minder tijd kwijt zou zijn aan de verzorging. Vrouwen gaan tegenwoordig massaal natural en omarmen hun natuurlijke krulpatroon. Helaas wordt er in bepaalde haar toko’s toch geadviseerd een texturizer/texture softner te gebruiken om het haar “zachter” en “losser” te maken. Als eerst zou ik iedereen aanraden om niet zomaar naar een verkoper van een toko te luisteren. De mensen die daar werken hebben vaak steil haar en hebben zich niet verdiept in wat het beste is voor krullend haar.

Een texturizer, texture softner ook wel curly genoemd is een chemische crème dat ervoor zorgt dat sterk gekruld haar een lossere krul krijgt. Dit is echter niet altijd het geval. Als je al losse krullen hebt wordt je haar bijvoorbeeld permanent steil en ook bij sterk gekruld haar kan dit gebeuren als je haar er niet goed op reageert of als het niet door een professional wordt gedaan. Na het texturizen heb je niet meer je natuurlijke krulpatroon en die komt ook niet zomaar terug. Om je natuurlijke haar weer terug te krijgen moet je de texturizer uit laten groeien.

Wat is het verschil tussen een relaxer en een texturizer

Je kunt een texturizer vergelijken met een chemische relaxer alleen zijn er een paar kleine verschillen. Een texturizer wordt korter in het haar gelaten dan een relaxer, ze hebben niet exact dezelfde ingrediënten en ze maken je haar niet helemaal steil zoals chemische relaxers doen. Zoals ik al zei kan dit wel gebeuren als je haar er niet goed op reageert of als je het er te lang in laat zitten.

Laat je niet misleiden door beweringen dat een texturizer een natuurlijk product is. Zowel relaxers als texturizers bevatten chemische stoffen die het haar permanent veranderen. Zelfs de milde variant voor kinderen. Vaak hebben texturizers en relaxers ongeveer dezelfde ingrediënten alleen is de verpakking anders en staat er op de ene texturizer en op de andere relaxer. Als je de ingrediënten leest zie je ook dat ze beide natrium- of calciumhydroxide bevatten. Die goedje maakt je haar losser of helemaal steil.

Beschadigd het je haar?

Alle chemische behandelingen kunnen je haar beschadigen. Een texturizer doet dat dus ook. Als je mooi en gezond haar wilt is het echt een afrader. Een texturizer maakt je haar ongeveer 30% tot 50% zwakker dan het normaal zou zijn. Als je beschadigd of fijn haar hebt is de kans zeer groot dat je haar direct na het aanbrengen begint af te breken. Dit komt omdat bindingen van het haar zijn aangetast en de strengen minder elastisch en super droog zijn geworden.

Is het veilig?

De chemicaliën in texturizers kunnen je hoofdhuid verbranden als het te lang in je haar blijft zitten. De chemicalien in texturizers worden ook gebruikt in ontharingscrème en in riolering onstopper. Bij gebruik van een texturizer is het zeer belangrijk dat je de instructies zorgvuldig leest voordat je het aanbrengt. Het is ook erg belangrijk om een neutraliserende shampoo te gebruiken om de chemicaliën uit je haar te wassen. Dit zal helpen bij het stoppen met het chemische proces. Onthoudt goed dat je haar enorm wordt aangestast door de chemicalien in het product.

Conclusie 

Als je denkt dat je van kinky krullen naar golvend haar kunt gaan met een texturizer heb je het mis. Het verandert je haar alleen in een droge pluizende mess en het duurt jaren voordat je je eigen krul weer op lengte terug hebt. Ik zou het iedereen afraden! Zie ook onderstaande video voor meer informatie.

 

View Comment (1)
  • Mijn dochter van 12 heeft sinds kort een texturizer en yes yes, het is een chemische behandeling. Als je na de behandeling je haar goed verzorgt (producten) dan haal je profijt uit de texturizer en hoeft het niet schadelijk te zijn voor je haar. Het duurt niet jaren voordat je je eigen krulpatroon krijgt.

Scroll To Top