Now Reading
Haarverzorging Tips Voor Kinderen Met Kroeshaar

Haarverzorging Tips Voor Kinderen Met Kroeshaar

We krijgen regelmatig de vraag hoe je het beste kroeshaar van een kind kunt verzorgen. Voor iemand die zelf een andere haartype heeft kan het lastig zijn en daarom lees je hier een paar handige tips die helpen bij de verzorging van kroeshaar.

Kroeshaar kind_Natural hair kids

Haarproducten

Het zoeken naar goede haarproducten is zelfs voor ons volwassenen een hele uitdaging. Het wordt wel makkelijker als je begrijpt wat kroeshaar nodig heeft. Kroeshaar heeft behoefte aan veel vocht. Zoek producten die beginnen met “water” en die geen siliconen bevatten. Siliconen zorgen voor build-up (opstapeling) en daardoor kan vocht niet goed doordringen in de haarschacht. Om die siliconen te verwijderen heb je een agressieve shampoo met sulfaten nodig en die maken het haar nog droger. Het is daarom af te raden om siliconen te gebruiken. Ook is het af te raden om vaak shampoo te gebruiken. In plaats daarvan kun je beter kiezen voor een conditioner of co-wash. 1x in de zoveel tijd  kan het nodig zijn om een shampoo te gebruiken. Kies dan voor een milde shampoo die het haar niet uitdroogt en die geen sulfaten bevat.

Droog Haar

Omdat kroeshaar van nature droog is, is het belangrijk om het vocht in het haar te houden. Dit kun je doen door het te sealen met een olie. Sealen doe je na het aanbrengen van de moisturizer. Je kunt verschillende soorten oliën gebruiken. Kokosolie is bijvoorbeeld wat zwaarder en jojoba olie is een lichte olie die niet zo vettig aanvoelt. Door het sealen wordt het haar minder snel droog, omdat het een laagje creëert waardoor vocht niet snel uit het haar gaat. Gebruik niet te veel olie want een kind met een vettige coupe is geen optie. Te veel olie trekt stof en andere viezigheid aan en dat betekent dat je het vaker moet wassen. Als het haar van je kind nog steeds droog is kun je de LOC of LCO methode proberen. Met deze methode gebruik je verschillende lagen om het haar zacht en gehydrateerd te houden.

kroeshaar kind verzorgen

Klitten

Als je kind kroeshaar heeft, weet je dat het tot 75 procent kan krimpen. Van alle krultypes krimpt kroeshaar het meest. Door het krimpen lijkt het haar korter en raakt het sneller in de klit. Om klitten te voorkomen kun je het haar stretchen. Dit is niet alleen fijn voor je kind, het maakt het voor jou ook een stuk makkelijker om het haar in model te brengen. Stretchen kun je doen door het ’s avonds te twisten of te vlechten en dat de volgende ochtend los te maken. Andere mogelijkheden zijn om het haar licht uit te föhnen of het te stretchen doormiddel van de banding methode. Deze manieren van stretchen hoef je maar 1x te doen tot je het weer gaat wassen of totdat je vindt dat het weer is gekrompen. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om je kind haar mooie afro te laten dragen zoals het is, probeer het ’s avonds dan direct uit te kammen zodat de klitten niet te erg zijn. Gebruik een goede detangler zodat het uitkammen makkelijker wordt. Zo ervaart je kindje minder pijn door het uitkammen. Begin bij de uiteindes en werk naar boven.

Slapen

Als je kindje naar bed gaat is het raadzaam om het in één of meerdere vlechten/twists te doen of om het op te steken. Slapen met los haar is echt geen optie. Heb je een drukke week voor de boeg en geen tijd om het haar van je kindje elke ochtend te doen, dan kunnen protective hairstyles een goede oplossing zijn. Er zijn veel leuke vlecht kapsels te vinden die een week of langer mooi blijven.

Protective hairstyles kinderen

Zwemmen

Kinderen zitten vaak op zwemles en dat kan een reden zijn dat je het vaker moet wassen. Om te voorkomen dat het haar veel chloor opneemt is het aan te raden dat je het haar eerst voor spoelt met kraanwater. Ook als je kind vlechten heeft is dit belangrijk. Wacht niet te lang met het wassen van het haar nadat het in aanraking is gekomen met chloor. Als je te lang wacht wordt het droog en gaat het heel erg klitten.

Routine

Het verzorgen van het haar van je kind kan een klus zijn, maar naarmate je meer ervaring hebt wordt het een stuk makkelijker. Geef daarom nooit op en heb geduld! Creëer een routine en betrek vooral je kind erbij, want ooit zal ze haar eigen haar moeten verzorgen.

Scroll To Top