Now Reading
Siliconen In Haarproducten Goed Of Slecht?

Siliconen In Haarproducten Goed Of Slecht?

Jaren geleden had je in elk haarproduct wel siliconen en was het gebruikelijk dat stylisten veel producten met siliconen gebruikte op krullend haar. Dat deden ze om pluis te verminderen en om glans toe te voegen. Helaas hebben de siliconen een averechtse werking op ons haar. In dit artikel lees je wat siliconen zijn, wat ze met je haar doen en welke goed of juist slecht zijn voor ons haar.

Siliconen

Wat zijn siliconen en wat doet het met je haar? 

Siliconen hebben vele unieke eigenschappen en komt daarom vaak voor in haarproducten. Ze vormen een laagje om je haar waardoor het glad wordt en gaat glanzen. Je haar voelt zacht en lijkt gezond door de siliconen. Siliconen bieden bescherming tegen uv straling en hitte, dus als je je haar steil maakt is het wel aan te raden een product met siliconen te gebruiken. Ondanks hun vele voordelen kunnen mensen met krullend en kroeshaar siliconen beter niet te vaak gebruiken of helemaal vermijden. Ze hebben namelijk een averechts effect op onze haartype.

Wat is het probleem?

Door het laagje dat siliconen om je haar vormen kan water niet goed doordringen in je haar. Hierdoor wordt je haar naarmate je het vaker gebruikt, droog en pluizig. De meeste siliconen zijn heel moeilijk uit je haar te wassen waardoor het zich gaat opbouwen in je haar. Haarproducten werken niet meer goed en het vervelende is dat je deze siliconen opbouw alleen kunt verwijderen met agressieve shampoos, wat resulteert tot nog droger haar. Dit is de reden waarom mensen met krullend en kroeshaar beter uit de buurt kunnen blijven van siliconen. (Als je geen gekleurd haar hebt kun je de siliconen verwijderen met appel cider azijn.)

De oplossing?

Gelukkig zijn er ook water oplosbare siliconen. Deze siliconen geven veel van de gewenste eigenschappen van gewone siliconen maar je kunt ze met water uit je haar wassen en zorgen dus niet voor product build up. Zo kun je co-wassen en heb je geen agressieve shampoo nodig.

Welke wel en welke niet?

Omdat al die namen van siliconen moeilijk zijn hoef je eigenlijk maar een paar dingen te onthouden. Alles wat eindigt op ‘cone’, ‘conol “,” col “of” xane “, zijn niet water oplosbaar. De enige uitzonderingen hier zijn de ingrediënten met de afkortingen “PEG” of “PPG”. Deze afkorting betekent dat ze werden gemaakt om in water op te kunnen lossen.

Water oplosbare siliconen:

1. PEG-8 Dimethicone en andere siliconen die beginnen met PEG

2. Dimethicone Copolyol

3. Lauryl Methicone Copolyol

4. Hydrolyzed wheat protein (Hydroxypropyl Polysiloxane)

 

Niet water oplosbare siliconen:

1. Cetearyl Methicone

2. Cetyl Dimethicone

3. Dimethicone

4. Dimethiconol

5. Stearyl Dimethicone

6. Amodimethicone*

7. Cyclomethicone/Cyclopentasiloxane

8. Trimethylsilylamodimethicone

9. Behenoxy Dimethicone/Stearoxy Dimethicone

10. Bis aminopropyl dimethicone*

*  Bis aminopropyl dimethicone  en amodimethicone zijn niet water oplosbare siliconen, maar het veroorzaakt niet zo snel build up. Deze siliconen kun je uit je haar wassen met een shampoo dat cocoamidopropyl betaine bevat. Je hebt dus geen sulfaat shampoo nodig

 

Scroll To Top