Now Reading
Haaruitval En Haarbreuk

Haaruitval En Haarbreuk

Iedereen verliest wel eens wat haar. Het kan normale haaruitval zijn maar ook haarbreuk. Wat is de oorzaak, wat doe je eraan en hoe voorkom je het? 

haaruitval

Normaal verliest een mens 50 tot 100 haren per dag. Het klinkt veel maar dat is het niet in verhouding met hoeveel haar je op je hoofd hebt. Mensen met krullen wassen en kammen het haar niet dagelijks, dus wanneer we het wassen lijkt het soms alsof er heel veel haar is uitgevallen. Als je haar steeds meer blijft uitvallen is het handig om een bezoekje te brengen aan je huisarts.

– Je haar is in de rustfase

Er zijn 3 fases in de haargroei cyclus. De anagene fase (groeifase), de katagene fase (overgangsfase) en de telogene fase (rustfase). De rustfase van het haar is de laatste fase van de haargroei cyclus. Haar dat zich in de telogene fase bevindt zal gewoonlijk in deze periode uitvallen, maar kan ook pas uitvallen nadat deze door de nieuwe haar in de anagene fase uit het haarzakje wordt geduwd. 10% van je haar bevindt zich in de telogene fase, die gemiddeld drie tot zes maanden duurt.

– Vitaminegebrek en slechte eetgewoonten

Dit zijn de bekende oorzaken van haaruitval. Het lichaam heeft bepaalde vitaminen en mineralen nodig om gezond te blijven. Als je lichaam niet genoeg vitaminen en mineralen binnenkrijgt kan het je haar niet voeden en valt het uit. Probeer ook voldoende eiwitten te eten zodat je haar sterk blijft en geen gebrek krijgt aan proteïne. Lees hier welke vitamines bijdragen aan een gezonde haargroei. En lees hier welke voedingsmiddelen helpen om je haar gezond te houden.

– Hormonale veranderingen en stress

Spanningen, zwangerschap, snel gewichtsverlies, stress en zelfs koorts zijn dingen die ervoor kunnen zorgen dat je haar uitvalt. Deze vorm van haaruitval zorgt ervoor dat je haarcellen vroegtijdig in de rustfase worden gezet.

haarbreuk

Wanneer je haar steeds korter wordt en zomaar afbreekt spreken we over haarbreuk. Haarbreuk is erg vervelend maar je kunt het makkelijk voorkomen.

– Droog haar en haarproducten

Kies de juiste haarverzorgingsproducten. Veel shampoo’s bevatten Sodium lauryl sulfaat (SLS) en sodium laureth sulfaat (SLES). Deze ingrediënten drogen je haar enorm uit omdat ze de natuurlijke huidoliën weg wassen. Droog haar is extra gevoelig voor haarbeuk vergeet je haar daarom niet goed te hydrateren met een voedende conditioner. Veel voorkomende ingrediënten in natuurlijke haarproducten kunnen helpen de gezonde haargroei te stimuleren en haarbreuk helpen te voorkomen.

– Het overmatig manipuleren van je haar

Door het continue manipuleren van je haar zoals kammen, borstelen of door het gebruik van hitte tools, kan je haar natuurlijk ook uitvallen en afbreken. Je haar vaak te strak naar achter kammen of je haar te strak vlechten zijn ook boosdoeners. Ook haar accessoires, elastiekjes en haar banden zorgen ervoor dat je haar op splitst en breekt. Ontspan en laat je haar lekker los! Wees voorzichtig met het kammen van volledig nat haar, nat haar is kwetsbaarder dan droog haar.

– Chemicaliën

Het gebruik van haarverf, bleekmiddelen, relaxers en permanent leiden ook tot haarbreuk. Haar dat regelmatig wordt geverfd of behandeld met chemische middelen heeft extra verzorging nodig om ervoor te zorgen dat het niet extreem droog wordt en afbreekt.

 

View Comments (2)
Scroll To Top