Now Reading
Haarproducten Met Siliconen En Sulfaten

Haarproducten Met Siliconen En Sulfaten

Weten welke producten goed zijn voor je haar is de helft van de strijd om perfecte krullen te krijgen. Helaas zitten er in veel haarproducten siliconen en sulfaten die niet goed zijn voor je haar. Veel traditionele shampoos bevatten sulfaten en siliconen. Sommige mensen hebben alleen haarproducten met die ingrediënten en ook ik heb haarproducten liggen met siliconen en sulfaten, maar ik gebruik ze bijna nooit. Onthoud dat wat werkt bij een ander niet hoeft te werken bij jou. 1 ding is zeker deze ingrediënten veroorzaken dezelfde hoeveelheid schade aan alle haartypes.

Haarproducten

Sulfaten

De meeste fabrikanten gebruiken deze reinigingsmiddelen omdat ze veel schuim produceren en goedkoop zijn, maar SLS reinigt zo sterk, dat het ook gebruikt wordt om garagevloeren te reinigen en motoren te ontvetten. En wat veel erger is: er zijn onderzoeken waaruit blijkt dat het op lange termijn kankerverwekkend is.

Wat doet het met je haar?

Krullen experts zeggen dat deze agressieve reinigers beter vermeden kunnen worden, omdat ze je haar uitdrogen. Het neemt de natuurlijke oliën van je hoofdhuid en haar weg.

Lijst met sulfaten die je beter kunt vermijden:

 1. Ammonium Lauryl Sulfate [ALS]: erg hard
 2. Ammonium Laureth Sulfate [ALES]: hard
 3. Sodium Lauryl Sulfate [SLS]: hard
 4. Sodium Laureth Sulfate [SLES]: iets milder, maar nog hard
 5. Sodium Myreth Sulfate: milder
 6. TEA Lauryl Sulfate: milder
 7. TEA Laureth Sulfate: milder
 8. Sodium Coco-Sulfate: (veel) milder
 9. Kokosnoot zeep, zeep met olijfolie: beste keuze
 10. Cocamidopropyl Betaïne (CB): beste keuze

Siliconen                                                              

Siliconen in haarproducten zorgen ervoor dat de producten opbouwen in je haar en op je hoofdhuid. Het gevolg daarvan is dat ze niet kunnen oplossen in water en dat er geen vocht meer in je haarstrengen kan doordringen. Siliconen zijn polymeren die goed bestand zijn tegen UV-straling (dag/zonlicht) en zuurstof.

Wat doet het met je haar?

De reden dat merken siliconen in hun haarproducten stoppen is simpel – het zorgt ervoor dat je haar glad is, glanst en gezond lijkt. Siliconen leggen een laagje om je haar heen en zorgt voor glans. Het probleem met siliconen is dat ze lastig uit je haar zijn te wassen. De producten bouwen zich op in je haar, waardoor producten die je daarna aanbrengt niet goed werken. Om siliconen uit je haar te wassen heb je een krachtige reiniger nodig zoals: SLS of SLES (in ieder geval sulfaten), wat ook weer slecht is voor je haar en huid, omdat ze agressief zijn. Ook sluit het je haar en hoofdhuid af, wat ervoor zorgt dat er geen lucht of vocht meer bij kan komen. Aan de ene kant is dit goed – je haar zal niet pluizig zijn – maar aan de andere kant maakt het je haar zwaar en droog. Je haar en hoofdhuid moeten gewoon kunnen ademen, afsluiten is niet een manier om het gezond te maken of houden.

Lijst met siliconen die je beter kunt vermijden:

Omdat al die namen van siliconen moeilijk zijn, hoef je eigenlijk maar een paar dingen te onthouden. Alles wat eindigt op ‘cone’, ‘conol “,” col “of ” xane “, kun je beter vermijden. De enige uitzonderingen hier zijn de ingrediënten met de afkortingen “PEG” of “PPG”. Deze afkorting waarschuwt  je dat ze werden gemaakt om in water op te kunnen lossen.

 1. Cetearyl Methicone
 2. Cetyl Dimethicone
 3. Dimethicone
 4. Dimethiconol
 5. Stearyl Dimethicone
 6. Amodimethicone
 7. Cyclomethicone/Cyclopentasiloxane
 8. Trimethylsilylamodimethicone
 9. Behenoxy Dimethicone
 10. Stearoxy Dimethicone

Pak een fles uit je badkamer en je zult misschien wel versteld staan hoeveel producten je hebt met 1 van deze ingrediënten.

View Comments (7)
 • Thanks voor de info! Nu wil ik wel shampoo & conditioner zonder deze ingrediënten, maar dan zoek ik me rot in de winkel, lijkt me? Welke raad jij aan? Of moet ik naar de Tuinen of zo’n dergelijke winkel gaan? Hoor het graag. 🙂

  • Hoi Josien,

   Je kunt naar de tuinen gaan maar we hebben ook een webwinkel http://www.curlyhairshop.com waar we natuurlijke producten voor golvend, krullend en kroeshaar verkopen. Ik kan je wel een shampoo en conditioner aanraden maar dan moet ik weten welke krultype je hebt.

 • Ik heb shampoo zonder ”rotzooi” gevonden, ook conditioner zonder siliconen etc.

  Alleen nu is het probleem, ik MOET na het wassen van mijn haar veel mousse gebruiken, anders zit het gewoon niet. Welke mousse kan ik dan gebruiken? Wat mag daar dan weer niet inzitten? Alcohol, parfum? Siliconen weet ik niet of die erin zitten, maar als dat zo is, zal ik zeker wel mousse zonder siliconen moeten gebruiken toch?
  Omdat het denk ik anders niet goed schoon word met die shampoo zonder sls/sles

  Een kapster zei me dat mousse met alcohol wel je haar het mooist laat zitten

  • Hi San,

   Als je shampoo en conditioner geen siliconen en sulfaten bevatten is het zonde om dan een styling product te gebruiken waar het wel inzit. Het wordt dan inderdaad niet goed schoon, omdat de meeste siliconen niet water oplosbaar zijn. Ik zelf gebruik geen mousse, maar ik weet toevallig wel dat er in de curl boosting mousse van Herbal Essence, geen siliconen zitten.

 • hallo,
  ik heb een probleem. Ik had heel mooi lang krullend haar, maar sinds de zomer zijn mijn krullen van zelf een beetje weggegaan. ik heb nu noch krullen noch steil haar. Heb van alles geprobeerd (shampoo zonder sulfaat en siliconen, argon olie, styling producten zonder siliconen heb zelfs mijn haren kort genipt) maar niets lijkt te helpen. Ik krijg mijn oorspronkelijke krullen niet terug. Ik ben radeloos, kan jij mij helpen??

  • Misschien helpt een proteïne treatment? De ApHogee Two-Step Protein Treatment verricht wonderen. Je hebt op Youtube een aantal filmpjes met uitleg over deze treatment.

 • Hallo,

  Ik probeer nu zonder siliconen en sulfaten mijn haar te wassen en te verzorgen. Nu is mijn haar helaas momenteel heel erg droog, pluizig en zit de krul er niet goed in. Moet ik nu eerst ook een product gebruiken om de siliconen enz uit mijn haar te wassen? En zo ja waarmee?

Scroll To Top