Now Reading
Waarom Water Goed Is Voor Ons Haar

Waarom Water Goed Is Voor Ons Haar

Water en haar hebben een ingewikkelde relatie. Sommige van ons naturals denken dat water een vijand is maar niks is minder waar. Water is de kern van gezond haar en draagt bij aan de gezondheid van ons haar. Waar is water allemaal goed voor en wanneer kun je het beter vermijden?

water haar

Poreusheid

Elke haartype reageert anders op water en dat is afhankelijk van de poreusheid van het haar. Velen van ons vallen ergens tussen lage en hoge porositeit. Poreusheid wordt bepaald door de hoeveelheid vocht dat er kan worden opgenomen. Je kunt het al zien aan de  buitenste laag van het haar. Het wordt verdeeld in laag, normaal en hoog.

Bij glad haar met een vlakke, gesloten cuticula is de reactie op vocht heel stabiel. Het vocht gaat er in maar komt er ook weer uit. Poreus haar, door genetica of schade als gevolg van chemicaliën, hitte of manupulatie, kun je herkennen aan de openstaande uiteinden. Het heeft moeite met het behouden van vocht in het haar. De cuticula is open waardoor het water vrij in en uit het haar kan gaan en dat veroorzaakt droog en breekbaar haar. Voor curlies is het van groot belang om het haar vochtig te houden wanneer de lucht droog is.

Water als refresher

Water als stoom kan een goede refresher en styler zijn. Je kunt van de voordelen profiteren door met een douchekap onder de douche te gaan. De stoom verzacht het haar waardoor het buigbaar wordt en van vorm verandert. Dit is een geweldige manier om je krullen te refreshen die uit vorm zijn door een staart of door het slapen.

Stoom werkt ook erg goed als een styler voor curlies met minder poreus haar, omdat het haar niet te veel vocht opneemt. Als je haar poreus is, kun je de stoom gebruiken om je haar op te frissen en opnieuw vorm te geven. Wees voorzichtig! Je hoeft niet te overdrijven in je styling routine en vermijd gebieden van het haar dat de neiging heeft tot pluizen. Je wilt niet dat je haar te veel vocht absorbeert. Stoom kan een geweldig hulpmiddel zijn voor degenen met big haar zoals een (curly) fro!

Water als een treatment

De “vocht” in elk vochtinbrengend product is water! De aanvullende ingrediënten worden toegevoegd aan deze producten als middel om het water te leveren, om geur toe te voegen of kleur en textuur aan producten te geven. Maar wat ze echt proberen te leveren is water! Als je de gelukkige bezitter bent van een haar stomer kun je dat gebruiken om je haar een deep conditioning treatment te geven. De conditioner trekt zo goed in het haar waardoor het lekker zacht aanvoelt en weer straalt van gezondheid!

Wanneer water te vermijden

Vermijd te vaak wassen met shampoo want dat stript je haar en haalt de natuurlijke oliën uit je haar. De natuurlijke oliën die je hoofdhuid produceert zijn nodig om het vochtgehalte te behouden. Ze houden het haar evenwichtig en gezond, vooral als je haar poreus is.

Water en het weer

Elk seizoen is anders en we moeten ons daar helaas aan aanpassen. Koude, droge seizoenen kunnen eisen dat ons haar meer vocht nodig heeft. Dat vochtgehalte kunnen we reglen door bijvoorbeeld extra verzachtende en vochtinbrengende producten te gebruiken om broos haar te vermijden. Warme, vochtige maanden kunnen meer gel stylers vereisen om je krullen te definiëren en het pluizen te beperken. Wees voorzichtig met nat haar in de winter. Bevroren haar is gevoelig voor breuk!

Scroll To Top