Now Reading
Van Relaxed Haar Naar Je Natuurlijke Haartextuur

Van Relaxed Haar Naar Je Natuurlijke Haartextuur

Je hebt besloten om te stoppen met het chemisch relaxen van je haar en nu vraag je je af wat je allemaal te wachten staat. Je haar is al jaren steil en nu ga je langzaam of misschien wel snel terug naar je natuurlijke krulpatroon die je ook nog eens zelf moet verzorgen. Om je een beetje op weg te helpen heb ik hier een aantal handige tips die je kunnen helpen bij het terug gaan naar je natuurlijke haartextuur oftewel het “natural gaan”.

Van Relax Naar Natural

Hoe bereid je je voor?

Als je natural gaat is het verstandig om te beseffen dat het een proces is waar je geduld voor nodig hebt. Haar is helaas niet 5 cm langer na een nachtje slapen en dat kan soms frustrerend zijn. Wat goed is om te weten, is dat er een moment kan komen dat je wilt opgeven en je je haar toch weer chemisch steil wilt laten maken. Niet iedereen heeft deze fase, maar als je dit hebt is het heel normaal. Je hebt jaren steil haar gehad en soms kun je je niet eens herinneren wanneer je je eigen haartextuur heb moeten verzorgen. Geef niet op en doe veel research zodat er niet te veel verassingen zijn.

Hoe ga je terug naar je natuurlijke haartextuur?

Als je wilt stoppen met het relaxen van je haar zijn er twee dingen die je kunt doen. Je kan kiezen voor het afknippen van je haar (The Big Chop) of voor het langzaam transitioneren (Transitioning) naar je natuurlijke haartextuur. Beide methoden hebben voor- en nadelen en daarom zet ik die hier voor je op een rijtje.

De Big Chop

Big Chop

De big chop is een snelle en eenvoudige manier om natural te gaan. Je knipt het chemisch behandelde gedeelte van je haar af en laat het daarna opnieuw groeien. Als je ervoor kiest je eigen haar te dragen, dan kun je je haar in een mooie (curly) fro dragen, maar je kan ook twist outs en andere stijlen proberen. Wat je allemaal met je haar kan doen is afhankelijk van welke lengte je haar na de big chop heeft. Er zijn dames die ervoor kiezen om hun haar te weaven, wigs te dragen of box braids te nemen totdat hun haar wat langer is en ze zich comfortabeler voelen bij een bepaalde haarlengte. Als je dat doet, vergeet dan niet je eigen haar goed te verzorgen.

Een aantal voordelen van de big chop zijn:

– Je bent direct natural en je hoeft geen rekening te houden met twee totaal verschillende haartexturen

– Je haar is vanaf het begin gezond

– Je hebt meteen een nieuwe haircut

– Je hoeft er weinig aan te doen

Een aantal nadelen van de big chop zijn:

– Kort haar staat niet bij iedereen

– Er komt een tussenfase waar je haar een “awkward” lengte krijgt

– Je kan vrij weinig haarstijlen uitproberen en moet dus creatief zijn als je van afwisseling houdt.

– Je kunt spijt krijgen van dat je je haar hebt geknipt

Transitioneren

Transitioning natural hair

Transitioneren is het proces van je haar uit laten groeien en steeds een stukje afknippen totdat het volledig natuurlijk is. Net zoals een permanente haarkleuring moet een relaxer uitgroeien. Wanneer je je haar laat uitgroeien zal je vrij snel merken dat je twee verschillende haartexturen op je hoofd hebt. Wanneer dat zichtbaar is, is het tijd om de juiste stijl te vinden om de overgang minder zichtbaar te maken. Vaak is het makkelijk om je stijltang te pakken, maar dit kan schade op je natuurlijke haartextuur veroorzaken. Er zijn verschillende kapsels die de twee haartexturen minder zichtbaar maken zoals: twist outs, braid outs, flexi rods, rollersets enz.

Een aantal voordelen van transitioneren zijn:

– Je behoudt je huidige haarlengte

– Je hebt genoeg tijd om te wennen aan je natuurlijke haartextuur

– Je kunt nog verschillende haarstijlen doen

– Je kan altijd nog terug (stomme reden want je eigen haartextuur is prachtig!)

Een aantal nadelen van transitioneren zijn:

– Je moet elke keer rekening houden met 2 haartexturen

– Het kan voorkomen dat je verschillende haaproducten nodig hebt

– Het kost veel meer tijd

– Je grijpt snel naar de stijltang en dit kan je natuurlijke haartextuur beschadigen

Hoe maak je het proces leuker en makkelijker?

Laat je niet ontmoedigen!

Soms kan het lijken alsof niks werkt. Je gaat je haartextuur weer opnieuw ontdekken en daar hoort ook bij dat sommige dingen niet werken. Denk aan producten of een bepaalde haarroutine. Geef jezelf ook de tijd en verwacht niet dat je binnen 1 week weet wat het beste werkt voor je haar. Zelfs mensen die al jaren hun eigen haartextuur hebben zijn soms nog zoekende wat nou echt goed werkt. Dat geldt trouwens ook voor mensen met steil haar. Soms denken we te moeilijk en werken de simpelste dingen prima!

Zoek mede naturals!

Er zijn een hele hoop bloggers en vloggers die net een big chop hebben gedaan, bezig zijn met transitioneren of het hele proces zelf hebben ervaren. De tips die zij geven kunnen erg handig zijn en het is leuk om samen bezig te zijn met je hair journey. Er is ook een Nederlandse Facebook groep waar mensen die hun natuurlijke haartextuur terug willen of al hebben, samen komen en tips geven over de verzorging, aanbiedingen van haarproducten delen enz. Onthoud wel dat wat voor een ander werkt niet per se voor jou hoeft te werken. Wat ook leuk is om te doen is je progressie bijhouden. Maak foto’s en kijk om de zoveel tijd hoeveel je haar is gegroeid. Altijd leuk om terug te zien!

Succes met je journey!!

Scroll To Top