Now Reading
Is Over Conditioning Een Feit Of Fabel?

Is Over Conditioning Een Feit Of Fabel?

Hydratatie, onze krullen houden er van. Gehydrateerde krullen glanzen meer, zijn meer elastisch en hebben minder kans op pluizen. Meestal kunnen ze er dus niet genoeg van krijgen. Toch kan te veel van het goede een averechts effect hebben op je krullen. Het resultaat: over geconditioneerd haar, oftewel over conditioning.

Over conditioning is het gevolg van een constante en overmatige zwelling van de haarschacht. Wanneer het haar opdroogt trekt de haarschacht weer samen. Door deze constante zwelling en samentrekking wordt het haar zwakker, waardoor het haar elastischer wordt dan normaal. Hierdoor bestaat de kans dat je haar breekbaar wordt. Het kan dus erg schadelijk zijn voor je haar.

Wat zijn de oorzaken?

– Vaak met nat haar gaan slapen.
– Deep conditioner langer laten zitten dan aanbevolen.
– Dagelijks je haar nat maken om het te restylen.
– Veel hydraterende producten zonder proteine gebruiken.

Signalen

Een van de belangrijkste signalen van over conditioning is haar dat super elastisch is en niet terug veert als je er zachtjes aan trekt. Ook voelt het haar vaak stroef en rubberig wanneer het nat is. Wanneer je af en toe met nat haar gaat slapen of je deep treatment een keer langer dan een uur laat zitten is er nog niks aan de hand, maar doe dit niet met regelmaat.

Oplossen

Over conditioning is gelukkig makkelijk op te lossen. Wanneer je haar te veel hydratatie heeft kun je het weer in balans brengen met een proteïne treatment, zoals Aphogee 2 step Protein Treatment. Maar pas op, te veel proteïne brengt je eveneens uit balans.

Evenwicht

Voor gezonde krullen is een goede balans tussen hydratatie en proteïne essentieel, meer over deze balans kun je hier lezen. Het is dus belangrijk om naast hydraterende ingrediënten ook te letten op proteine in je haarproducten. Kijk vooral uit naar hydrolized proteins zoals, wheat protein, keratin en silk protein. Deze helpen je haar in balans en sterk te houden. Luister goed naar je haar en observeer, je haar vertelt je wat het nodig heeft.

Scroll To Top