Now Reading
Is Bier Goed Voor Je Haar?

Is Bier Goed Voor Je Haar?

We hebben allemaal weleens gehoord dat het goed is om je haar te wassen met bier, maar is dat echt zo? Is bier goed voor je haar?

Bier Haar

De belangrijkste ingrediënten in bier:

Water

Bier bestaat vooral uit water. De mineralen in het water bepalen de zuurgraad (pH-waarde) van het water. Deze pH-waarde is erg laag in bier en er wordt vaak gezegd dat water met een lage pH-waarde goed voor je haar is, omdat je haarschubben hiervan gaan sluiten. Hierdoor wordt het haar minder pluizig en gaat het mooi glanzen. Helaas is het voor de meeste mensen te weinig om werkelijk een verschil te maken als je het gebruikt in je haar.

Gist

Gist is nodig om suikers om te zetten in alcohol. In het biergist zitten meerdere B vitaminen die zorgen voor betere herstelprocessen in het lichaam. De vitaminen werken alleen van binnen in het lichaam, dus op je haar smeren zou geen effect hebben. Daarnaast zorgt gist er ook voor dat de alcohol reinigend kan zijn voor je haar. Alcohol verwijdert vet en ander vuil in je haar. Helaas zit er wel te weinig alcohol in een biertje om dit werkelijk te realiseren.

Graan

Graan zorgt voor de nodige zetmeel in bier. Hierdoor komen er ook proteïnen in bier. Dit zijn niet de gewenste proteïnen die je haar echt zichtbaar sterker kunnen maken. De proteïnen die in bier zitten (meestal maïs-, rijst- of graanproteïnen) hebben niet de juiste structuur en vorm om je haar te versterken. Hierdoor wordt er geen beschermend laagje om je haar gelegd door deze proteïnen.

Hop

Dankzij hop heeft bier een bittere smaak. Het is een Nederlandse klimplant waarvan ze de bloemetjes gebruiken om bier bitter te maken. Vroeger werd hop ook gebruikt als conserveermiddel, maar tegenwoordig alleen voor de smaak. Hop zit soms in verzorging crèmes omdat het een verzorgend effect heeft, het helpt vooral bij huidinfecties. Daarnaast zit het ook in sommige shampoos omdat het zorgt voor minder roos.

Concolusie

Er zitten wel degelijk goede ingrediënten in bier, maar helaas van bijna allemaal niet genoeg om een fantastisch verschil te maken. Al wordt het wel eens gezegd, bier is geen wondermiddel voor je haar. Het kan daarin tegen ook geen kwaad. Dus je kunt het gerust eens proberen.

Gebruik jij weleens bier voor je haar?

Scroll To Top