Now Reading
Haargroei Feiten!

Haargroei Feiten!

Het maakt niet uit wie je bent of waar je vandaan komt, iedereen heeft dezelfde haargroei cyclus. Ondanks de kennis die we hebben over haar, zijn er nog veel fabels over haargroei.

Haargroei krullen

Er zijn drie verschillende fases die plaatsvinden binnen de haargroei cyclus.

De anagene fase is ook wel bekend als de groeifase. Het grootste deel van de haren op je hoofd, tot 85 procent van hen, gaan op hetzelfde moment door deze fase. Dit deel van de groei cyclus duurt 2 tot 6 jaar. Het haar groeit in een normaal tempo ongeveer 1,25 cm per maand.

De katagene fase is de overgangsfase waarop het eind van de anagene fase ofwel de groeifase wordt ingeluid. Gedurende deze fase trekt het haarzakje (follikel) zich terug en maakt het zich los van de hypodermis waar het zijn voedingstoffen krijgt. De haarwortel verdwijnt en het worteleinde verandert in een knotachtige vorm. Omdat deze fase maar één tot twee weken in beslag neemt, zal zich nooit meer dan 1% van het haar zich in deze fase bevinden.

De telogene fase staat bekend als de rustfase van het haar en is de laatste fase van de haargroei cyclus. De telogene fase duurt zolang als de volgroeide haar nodig heeft om uit te vallen. Haar dat zich in de telogene fase bevindt zal gewoonlijk in deze periode uitvallen, maar kan ook pas uitvallen nadat deze door de nieuwe haar in de anagene fase uit het haarzakje wordt geduwd. 10% van je haar zal zich in de telogene fase bevinden die gemiddeld drie tot zes maanden zal duren.

Wanneer de telogene fase eindigt, breekt er weer een anagene fase van het haarzakje aan. De gehele haargroeicyclus, dus alle drie de fasen, herhalen zich gemiddeld elke vier tot vijf jaar. Als je al langer dan vijf jaar probeert je haar langer te krijgen dan de lengte die je nu hebt en je verzorgt het heel goed, dan kun je er van uitgaan dat jouw haar niet de genetische factoren heeft om het nog langer te laten worden. Zo niet, wees dan nog een tijdje geduldig en zie of jouw haar toch nog een paar centimeter langer wordt.

Bron: Kapsels.net

Ook interessant: 8 Tips Om Je Haargroei Te Versnellen

Scroll To Top