Now Reading
De Verschillende Haartexturen En Dichtheid Van Je Haar

De Verschillende Haartexturen En Dichtheid Van Je Haar

Veel mensen denken dat alle krullen hetzelfde zijn, terwijl je ze in zoveel categorieën kunt verdelen. Je kunt kijken naar haartype, porositeit, dikte, maar ook naar de textuur en dichtheid van het haar. Haartextuur kun je in 3 categorieën verdelen: Fijn, medium en grof.

Haartextuur

Een veelvoorkomende fout die wij maken is dat als we iemand met een grote bos haar zien, we direct denken dat die persoon ook dik haar heeft. Niks is minder waar! Haartextuur ook wel dichtheid genoemd, heeft niks te maken met hoe dik of dun je haar is. Het heeft te maken met de diameter van elke individuele haarstreng. Fijn haar is dunner dan garen, grof haar is even dik als garen en medium haar zit ertussenin.

Hoe test je welke haartextuur je hebt?

Je kunt je haartextuur makkelijk testen door een haarstreng te pakken en het tussen je vingers te houden. Als je een haarstreng tussen je vingers houdt en bijna niks voelt, heb je bijvoorbeeld fijn haar. Ook heb je fijn haar als je het tegen het licht houdt en dan bijna niks ziet. Je kunt ook een stukje garen pakken en je haar er naast leggen om te kijken wat je haartextuur is.

Wat zijn de kenmerken van elke haartextuur?

Fijn haar

Fijn haar heeft twee lagen: de cortex en de cuticula, terwijl de meeste haartexturen ook de binnenste laag medulla hebben. Fijn haar is de meest breekbare haartextuur. Mensen met fijn haar kunnen gewoon een bos haar hebben, want fijn haar betekent niet dat je dun haar hebt. Het enige verschil is dat ze dunne draden hebben. Mensen met fijn haar hebben meestal meer haarstrengen en het kan snel vet worden. Mensen met fijn haar kunnen een haarstijl niet zo goed houden, omdat het haar licht is en erg plat kan vallen. Heb je fijn haar? Wees dan voorzichtig met je haar want het breekt erg snel af. Het is belangrijk dat je haar voldoende proteïne heeft, zodat het sterkt blijft. Ze zeggen dat je het beste lichte producten kunt gebruiken als je fijn haar hebt. Het is een kwestie van proberen want bij sommige werken iets zwaardere producten (vooral in de winter) wel gewoon. Dit komt dan door de combinatie van haartype, haartextuur en porositeit.

– Is erg breekbaar

– Kan een haarstijl niet goed houden

– Kan niet goed tegen zware haarproducten, omdat ze het haar slierterig maken

 

Medium haar

Een medium haartextuur is de meest voorkomende haartextuur en het bedekt de hoofdhuid over het algemeen goed. Deze haartextuur is niet zo breekbaar als fijn haar en het kan een haarstijl goed houden. Als je deze haartextuur hebt hoef je niet echt op producten te letten. Je kan producten makkelijk lagen zonder dat het er sliertig uitziet. Ook hier spelen meerdere factoren zoals haartype en porositeit een rol.

– Ziet er vaak dik uit

– Kan een haarstijl goed houden

– Breekt niet zo snel af (mits het gezond is)

 

Grof haar

Grove haarstrengen zijn makkelijk te voelen en te zien. Je kunt het vergelijken met baardhaar. Deze haartextuur is het sterkst, omdat het meestal 3 lagen heeft. De cortex, cuticula en de medulla. Een grove haartextuur kan goed tegen chemische behandelingen zoals verven. Ook hitte kan een grove haartextuur goed hebben. Als je grof haar hebt is een goede moisturizer erg belangrijk, omdat je haar snel droog wordt. Deze haartextuur is sterk, maar het is minder elastisch dan medium haar.

– Is erg sterk

– Ziet er vaak vol uit

– Houdt haarstijlen goed 

– Kan goed tegen manipulatie zoals verven, hitte enz

 

De dikte van je haar

Dichtheid van haar

Naast haartextuur heb je natuurijk ook de dikte van het haar. Hier gaat het om hoeveel haarstrengen je op je hoofd hebt. Nu spreken we wel van dun, medium of dik haar. Dit kun je makkelijk testen door één deel van je haar te pakken en  je hoofdhuid te observeren.

– Als je heel goed je hoofdhuid kunt zien heb je dun haar

– Als je een beetje van je hoofdhuid ziet heb je medium haar

– Zie je bijna geen hoofdhuid dan heb je dik haar

 

Krultype en Porositeit

Naast al deze dingen is porositeit erg belangrijk.  Lees hier meer over de porositeit van je haar.

Wil je weten wat je krultype is? Lees dan hier welke krultype je hebt.

Wil je weten welke styling methode bij jouw krultype past? Lees dan hier welke dat is.

Het kan soms verwarrend zijn, omdat meerdere factoren een rol spelen bij het bepalen van de juiste haarproducten. Want wat als je haartype 4 hebt en fijn, dun haar? Kun je dan wel een dikke crème gebruiken? Het is allemaal een kwestie van proberen.

Scroll To Top