Now Reading
De Balans Tussen Proteïne en Hydratatie

De Balans Tussen Proteïne en Hydratatie

Voor natuurlijk krullend haar is het belangrijk om de balans te vinden tussen proteïne en hydratatie. Laatst vroeg iemand mij of er ook zoiets bestaat als over- conditioning.

Balans

Over conditioning is misschien wat overdreven, maar het kan inderdaad dat je haar te gehydrateerd lijkt. Nu denk je misschien: “Hydratatie is toch goed en wij kunnen niet zonder moisturizer”. Dat klopt inderdaad, maar sommige naturals vergeten of skippen producten met proteïne erin en gebruiken alleen moisturizende producten. Door het gebrek aan proteïne voelt je haar kleverig aan en lijkt het alsof je haar over gehydrateerd is.

wash

Haar bestaat voornamelijk uit proteïne, het helpt bij het behouden van de elasticiteit van je haar en geeft het de structuur. Het herstelt en maakt je haar sterk. Sommige mensen vermijden proteïne in hun leave in en uitwasbare conditioner omdat te veel proteïne je haar droog maakt. Sommige haartypes reageren ook niet goed op zware proteïne treatments, maar er zijn ook lichte proteïnen (Lees hier meer over verschillende proteïnes). Het is dus belangrijk om te weten wat je haar nodig heeft om de balans te houden tussen beide. Per persoon verschilt het hoe vaak je haar proteïne nodig heeft. Vrouwen met chemisch behandeld haar hebben bijvoorbeeld meer proteïne nodig dan mensen met volledig natuurlijk haar.

Hoe weet je wat je haar nodig heeft?

Haar dat een tekort heeft aan proteïne:

-Veert niet terug als je er zachtjes aan trekt.

-Is zeer zacht

-Voelt kleverig

-Houdt geen vocht vast

Haar dat een tekort heeft aan hydratatie:

– Breekt af wanneer je er zachtjes aan trekt

– Voelt droog aan

– Ziet er droog uit

– Raakt gemakkelijk in de klit

Als je haar de balans van beide heeft gevonden is het zacht en gehydrateerd, het veert terug als je er zachtjes aan trek en het ziet er gezond uit. Als dit zo is probeer deze balans dan te behouden.

Scroll To Top