Now Reading
Alles Over The Curly Girl Method

Alles Over The Curly Girl Method

Vorig jaar december ben ik begonnen met de Curly Girl Methode. Dankzij deze methode zijn mijn krullen gezonder en daarom vertel ik jullie graag hoe je deze volgt en wat het precies inhoudt.

Curly Girl Method

Wat houdt de Curly Girl Methode in?

De Curly Girl Methode houdt in dat je geen sulfaten of siliconen in je haar gebruikt. Siliconen zijn als het ware plastic deeltjes, die vaak in styling producten zitten om je haar glanzend te maken en in model te houden. Deze siliconen gaan niet met water uit je haar, hier is een agressieve shampoo met sulfaten voor nodig.

Sulfaten zijn een agressief ingrediënt die siliconen uit je haar haalt, maar daarnaast ook je haar beschadigd en droog maakt. Mensen met steil haar kunnen hier vaak tegen, maar aangezien krullenbollen van zichzelf al droog haar hebben, wordt het door sulfaten alleen maar erger. Lorraine Massey beschrijft in haar boek hoe je jouw krullen mooi en gezond kunt houden door de Curly Girl Methode toe te passen.

Hoe begin je met de methode?

  • Je gaat in de winkel op zoek naar conditioners zonder siliconen. Als je goed zoekt zijn er meerdere te vinden. Er staan ook lijsten met conditioners zonder siliconen op het internet. Ook heb je nieuwe styling producten nodig waar geen siliconen in zitten. Daarnaast heb je een shampoo nodig waar alleen sulfaat in zit en geen siliconen voor de laatste wasbeurt met shampoo.
  • Je kunt beginnen door eerst een keer je haar goed te wassen met een shampoo met sulfaten (zonder siliconen) zodat alle siliconen uit je krullen zijn.
  • Daarna was je je haar met conditioner (zonder siliconen) en dit ga je voortaan ook doen, dus niet meer met shampoo. Om eventuele build-op (producten die blijven zitten) te verwijderen kun je je hoofdhuid goed masseren met je vingertoppen.
  • Als laatste kun je er bij het douchen voor kiezen om wat conditioner in je haar te laten als leave-in.
  • Volgens Lorraine kun je het beste je haar natuurlijk laten drogen of zachtjes droog knijpen met een oud t-shirt. Doe dit niet met een handdoek, dit maakt je haar pluizig.
  • Daarna kun je jouw styling producten in je haar doen. Wel producten zonder siliconen uiteraard.

Curly Girl Method After

Mijn 2b/3a krullen

Hoe weet ik of er sulfaten en siliconen in zitten?

Dit kun je zien in de ingrediënten lijst van een product.
De meest voorkomende sulfaten zijn: Sodium Lauryl Sulfoacetate, Sodium Laureth, Sodium Cocoyl Sarcosinate, Alkylbenzene Sulfonate en Lauryl Sulfate. Betaine is een mildere versie van Sulfaat, maar is ook beschadigend voor het haar.

De meest voorkomende siliconen zijn: Dimethicone, Stearyl Dimethicone, Cetearyl Methicone, Dimethiconol en Cetyl Dimethicone. Als je een silicoon ziet met een PEG of PPG ervoor betekent dit dat ze oplossen in het water en dat je ze dus kunt gebruiken.

Tips

  • Het is het beste om je haar natuurlijk te laten drogen, maar aangezien krullen niet snel drogen en je soms snel de deur uit moet kun je ze ook föhnen. Doe dit dan wel met een diffuser én op de koudste stand. Zo beschadig je je krullen het minst.
  • Kam je krullen niet droog. Doe dit wanneer je haar nat is en er conditioner in zit. Het mooiste zou zijn als je het met je handen kunt kammen en anders met een grove kam onder de douche.
  • Voor extra glans kun je voordat je onder de douche vandaan komt je haar een keer goed wassen met koud water. Koud water zorgt ervoor dat je haarschubben dicht gaan waardoor je minder pluis zult hebben.
  • Als je begint met de Curly Girl Methode zul je niet meteen verschil zien. Na ongeveer 1 of 2 maanden merk je dat je haar zachter wordt en meer glanst. Dit hoeft niet voor iedereen te gelden, voor de een werkt de  Curly Girl Methode beter dan bij de ander.

Hebben jullie nog vragen over de Curly Girl Methode? Laat ze achter in een reactie.

Scroll To Top