Now Reading
Wat Zijn Parabenen En Zijn Ze Schadelijk?

Wat Zijn Parabenen En Zijn Ze Schadelijk?

Wat zijn parabenen

Het is je vast niet ontgaan dat er steeds meer producten komen die vrij zijn van parabenen. Wat zijn parabenen nou precies en zijn ze schadelijk?

Wat doet het?

Parabenen  worden gebruikt als conserveermiddel in voornamelijk cosmetica, huidverzorging en haarverzorging. Het zorgt ervoor dat er geen schimmels en bacteriën in je producten groeien. De antimicrobiële eigenschappen van deze stoffen helpen de houdbaarheid van de meeste cosmetica en verzorgingsproducten te verlengen met 2 tot 3 jaar. Parabenen zijn water oplosbare moleculen, ze zijn dus makkelijk uit je haar te wassen en zorgen niet voor build-up.

Is het veilig?

De Europese Unie heeft op basis van een onderzoek van de Amerikaanse Food & Drug Administration (FDA) bevestigd dat parabenen veilig zijn. Helaas is er ook een onderzoek waaruit blijkt dat parabenen wel degelijk schadelijk zijn voor ons lichaam. Volgens het onderzoek van Phillippa Darbre dat in 2004 is gepubliceerd in de Journal of Applied Toxicology, hebben parabenen een oestrogeen-achtige werking. En zouden parabenen borstkanker veroorzaken. De onderzoeken zijn eenduidig, er is nog nooit een directe link tussen parabenen en gezondheidsrisico’s aangetoond.

Hoe herken je parabenen?

Ben je benieuwd of je parabenen in je producten hebt? Let dan op de volgende namen:

  • Methylparaben
  • Propylparaben
  • Butylparaben
  • Benzylparaben

Conclusie:

Er is geen bewijs dat parabenen schadelijk zijn voor je gezondheid. Wil je liever geen risico nemen, dan zijn er gelukkig genoeg producten op de markt die vrij zijn van parabenen. Check altijd je ingrediëntenlijst om te voorkomen dat je producten koopt met ingrediënten die je liever niet in je haarproducten wilt.

Gebruik je producten met parabenen of vermijdt je ze liever?

Scroll To Top