Now Reading
De Houdbaarheid Van Haarproducten

De Houdbaarheid Van Haarproducten

We weten dat het belangrijk is om oude make-up en huidverzorgingsproducten weg te gooien, maar hoe zit het met haarproducten? Soms heb je haarproducten al een hele tijd in je badkamer maar dat is zeker niet altijd goed. Hoe weet je hoe lang je producten houdbaar zijn en hoe kun je ze het beste bewaren?

houdbaarheid haarproducten

De meeste haarproducten blijven ongeopend en als ze op een koele en droge plek worden bewaard, 3 jaar goed. Helaas worden niet alle producten in de winkel op een koele en donkere plek opgeslagen. Het kan dus voorkomen dat je product al niet meer goed is als je het koopt. Zodra je je shampoo, conditioner of stylingproduct opent, daalt de houdbaarheid met 50%. Dit komt door bacteriën die in contact komen met het product. Ook waterdruppels die terecht komen in je product kunnen de houdbaarheid verminderen.

Hoe weet je of je haarproducten nog goed zijn?

– Houdbaarheidsdatum op de verpakking

Controleer altijd je verpakking om te zien wat de vervaldatum is. Op bijna elk product staat een icoontje van een potje met daarin een getal. Dat betekent dat je 6, 8 of 12 maanden na het openen nog gebruik kunt maken van het product. Als er geen icoontje is, is de regel drie jaar voor een ongeopende fles en 18 maanden voor een fles dat is geopend.

– Verandering van geur

Als je haarproducten raar en anders beginnen te ruiken is het tijd om ze weg te gooien. Soms kan de geur van een product ook helemaal verdwijnen. In sommige gevallen krijgt het product een chemische geur.

– Verandering in uiterlijk en consistentie

Als je ziet dat je product erg waterig is geworden of dat er bijvoorbeeld een laagje olie bovenop zit en de crème eronder, weet je dat het niet meer goed is. Ook is het mogelijk om een verandering in de textuur, kleur en consistentie te zien.

– Koel en donker bewaren

De meeste haarproducten bederven snel omdat ze niet goed worden opgeslagen. Soms staat er op het etiket dat het koel en droog moet worden bewaard. Als je het dan in de badkamer laat liggen kan het sneller bederven. Door hitte en vochtigheid groeien bacteriën sneller.

– Natuurlijke haarproducten

Natuurlijke haarproducten hebben meestal een kortere houdbaarheid. Dit komt omdat de reguliere haarverzorgingsproducten conserveringsmidellen bevatten die helpen bij het verlengen van de houdbaarheid.

Het is erg belangrijk om je haarproducten zo nu en dan te checken en eventueel weg te gooien. Zo voorkom je huidirritatie en bespaar je jezelf een hoop ellende. Hoe bewaar jij je haarproducten?

Scroll To Top